Minimál stílus, avagy a racionális lakberendezés

A XX. század végére jellemző egyfajta tüntetetés az egész világon a globalizáció ellen. Az ember képtelen megemészteni, hogy bár a demokráciák, még az újak is, szavazati jogot ugyan biztosítanak számára, de a hatalom gyakorlásából kirekesztik, méghozzá úgy tűnik véglegesen. A koncentrált tőke kezében tartja a hatalmat, az ipart, kereskedelmet, az informatikát, ami által egy olyan létezési formát képes ráerőltetni minden egyes emberre, amelyre csak a nagyvárosi életforma, a polgárok számítógépes adatnyilvántartása, valamint a gondolkodás és kreativitás nélküli tömegek világa lehet jellemző.

minimál stílus, high tech stílus

Ennek a világuralmi törekvésnek ad hangot a high-tech mindenkit térdre kényszerítő, embertől idegen, annak számára ezért kaotikusnak tűnő, futurisztikus stílusirányzata. Azonban mint már olyan sokszor most is a művészet siet az ember segítségére és felkínálja a rendezettséget, a nyugalmat és a tisztaság érzetét legalább önmaga körül.

minimál stílus, high tech stílus

Ezzel egy új stílusirányzat születik a század utolsó évtizedére melyet minimál vagy racionális lakberendezési irányvonalnak nevezünk. A korábbi tapasztalatokra épít, felhasználja az avangarde konstruktivizmusát, vagy a Bauhaus-iskola puritán geometrikus térképzését, de egyszerű és közérthető igyekszik maradni a mindenki számára. Elveti a high-tech virtuális térképzési igényét és a legnagyobb mértékben tagadja annak kétszínű eklektikus kompromisszum-készségét.

minimál stílus, high tech stílus

Csak is a tiszta formák és a rend révén igyekszik elérni az ember által vágyott harmóniát. Fontosnak tartja, hogy a tér szolgálja az embert és a benne lévő szükséges használati és berendezési tárgyak a természetes szimmetriarendjét, egyensúlyát, ritmusát az ott élő emberre visszasugározza. Ezt olyan módon igyekszik elérni, hogy a mintákat vagy a formákat a térben sorozatosan megismételi, azokat sorba állítja, hogy ezzel is figyelmeztetessen arra, hogy a rendezettség életünkben és magunk körül nem csak óhaj, hanem valóság is kell, hogy legyen.

minimál stílus, high tech stílus

Az egyszerű teret egyszerű geometriai formák ritmikus ismétlésével igyekszik barátságossá tenni, ha erre nincs lehetősége, akkor ugyanezt a színekkel teszi, amelyek szintén és véletlenül sem harsányak, zavaróak.

minimál stílus, high tech stílus

A szerkezeteket eldugja, a függőleges és vízszintes síkok által létrehozott kubusok sorozata alkotja a tárolásra alkalmas bútorokat, míg az ülőbútorok egyszerű kocka alakúak, kiváló minőségű, de mintázat nélküli kárpitozással.

minimál stílus, high tech stílus

A terek dekorálása is a minimálisan szükséges dísztárgyakra korlátozódik, melyekből egy darab sohasem áll a polcon vagy lóg a falon. A minimál szabálya szerint itt is a ritmus, a kitett vagy felfüggesztett tárgyak formai ismétlése, vagy azok sorba állítása teremti meg a kívánt esztétikai élményt. A stílus minimál volta és aránylag szegényes, de annál elegánsabb színvilága megköveteli a bőséges természetes fény jelenlétét, amely egyben annak melegségét is fokozza.

minimál stílus, high tech stílus

Az irányzat Olaszországból indul, ahol a mediterrán éghajlati viszonyok között viszonylag sok a napsütés, ezért a mesterséges fényforrások a térben, általában a közvetlen, vagy direkt világítótestek használatára korlátozódnak.

minimál stílus, high tech stílus

Általános világítás céljára, a mennyezetre irányítható fényű állólámpa, vagy a mennyezetről lelógatott több egyforma, kevésbé díszes burájú csillár szolgál. Néha megelégszik egy-két csupasz foglalatba csavart formaizzóval is.

Térigényes stílus megköveteli a berendezési tárgyak közötti üres felületeket és azok levegős elrendezését.

Az ilyen térben elhelyezett minden más formai világot képviselő tárgy azonnal kirívó lesz, szinte üvölt, de ugyanezt eredményezi az összevisszáság, vagy a tárgyak rendezetlensége is. A használati tárgyak szinte leltár szerinti elhelyezése kötelező, hibás törött, kopott vagy rosszul megmunkált bútorok azonnal minősítik használóját.

minimál stílus, high tech stílus

A minimál stílusban berendezett lakás egyben névjegykártyája tulajdonosának, az oda belépők számára. A XXI. századát megkezdő ember többnyire magába forduló, ezért ez a stílus és az azzal járó életvitel segítséget nyújthat számára abban, hogy a bezárkózottság helyett, melyet a fölösleges emléktárgyakhoz, kacatokhoz való görcsös ragaszkodás csak még inkább fokoz, embertársaival és a világ történéseivel jobban törődhessen.

Horváth Tamás
[lakberendezes.hu]