Kis lakás – kis konyhabútor

Konyhabútorba építhető Dominó konyhagépek
A konyhabútor katalógusokban többnyire alig látni kisméretű konyhát. Legtöbbször hatalmas terekben elhelyezett konyhabútorok virítanak a csilli-villi prospektusokban, és sajnos ezen képek alapján nehéz elképzelni egy-egy típust egy kisebb lakás konyha helységében.

Egyedi, panellakásba tervezett konyhabútor
Íme egy tipikusan panellakásba tervezett konyhabútor :-)

A nagy konyhagyártók által kínált konyhabútoroknál sajnos nem mindig lehetséges a tökéletes, méretre pontosan passzoló konyhabútor megvásárlása, a hely maradéktalanul praktikus kihasználása. Többnyire szabvány méretekből lehetséges az elemek összeállítása, egyedi méretű konyhabútor elemek legyártatása szinte lehetetlen. Ilyenkor léphet színre az asztalos, akinek a konyhabútor legyártásánál, szinte csak a fantázia szabhat határt, és az egyedi méretű konyhaelemek sem jelentenek gondot. Asztalosműhelyünk kínálatában rengeteg fajtájú, színű bútorlapból, munkalapból, ajtófrontokból, különböző vasalatokból, egyéb extrákból, fogantyúkból választhat az ügyfél. Általában szélesebb választék jellemzi az asztalosnál választható alapanyagok skáláját, hiszen mi több gyártó alkatrészét is ajánljuk, többféle bútorlap gyártó céggel állunk kapcsolatban, ellenben egy nem egyedi konyhabútor gyárral, akinek csak a szerződött partner alapanyagai állnak rendelkezésére. Természetesen a bőség zavara sem túl jó az ügyfél számára, mert akkor félő, hogy nem tud majd dönteni. Ilyenkor jön jól az, ha az asztalost megáldotta a sors egy kis lakberendezői vénával, így a helyszíni felmérés során – a lakás többi részét, színvilágát, a helység adottságait figyelembe véve – nagyszerű ötletekkel tud előállni a konyhabútor praktikus kialakításával, a beépíthető konyhai extrákkal kapcsolatban. Ha Ön, mint ügyfél úgy érzi, hogy már az elején nem mondd az asztalosa butaságokat, és nem próbálja meg rábeszélni Önt olyan színekre, ami Önnek nem tetszik, akkor bátran javaslom, hogy hallgasson rá bizonyos dolgokban! Higyje el, látott már az asztalos jópár konyhabútort, járt már jópár lakásban, találkozott már számtalan igénnyel a konyha kialakításával kapcsolatban, tehát valószínű, hogy van tapasztalata ezügyben.

A kisebb lakásokba készülő konyháknál, szoktunk ajánlani például olyan praktikus kis megoldásokat, amelyekkel még több hely nyerhető a konyhában. Ilyen például a lábazatba épített fiók akár, amelynek segítségével a konyhaszekrény alatti részek is nagyszerű tárolóvá alakíthatók, vagy a sarokelemeket maximálisan kihasználó fémrácsos tárolórendszerek (Magic Corner).

Magic Corner Forgókosár sarokelembe Kamraszekrény

Élelmiszerek tárolására rendkívül hasznos megoldás lehet a kihúzható kamraszekrény, amely jól átlátható, és könnyen (kétirányból is) hozzáférhető, a hagyományos polcos elemekkel szemben nagyon kényelmesen, egyszerűen kiemelhető a nekünk épp szükséges alapanyag.

Ami a konyhagépeket illeti…


Dominó főzőlapok kis konyhákba

Szinte minden gyártónál megtalálhatóak a hagyományosnál kisebb méretű készülékek, pl. 60cm széles mosogatógép helyett 45cm széles, hűtőszekrény esetében pedig kapható pult alá építhető is, ami egy legénylakásba, vagy egy fiatal házaspárnak éppen megfelelő választás lehet. Így több hely maradhat a konyhában a valós munkavégzésre. Ezenkívül léteznek ún. konyhai “Dominó” főzőlapok, amelyek a normál 60cm szélesség helyett 30cm szélesek. Ezekből létezik rengeteg fajta, mint például a beépített fritu-sütő, vagy a WOK-lángos Dominó főzőlap. A mosogatótálcákra most ki sem térek, hiszen azokból is számtalan létezik, márkáját, anyagát, színét, méretét és árát tekintve.

És végül pár szó a rejtett konyhabútorról…

Asztalosműhelyünk nemrégiben olyan megbízást kapott egy egyedülálló fiatalembertől, hogy a mini garzonjába találjunk ki neki valami jópofa konyhát, de nem szeretne a valóban szó szerint kicsi lakásból még több helyet elveszíteni. Természetesen nem turkálok senki zsebében, nem tudhatom, hogy ki mennyi pénzt szán a lakása átalakítására, de nem tudtam megállni, hogy ne tegyem szóvá neki az első épkézláb ötletemet, ami akkor és ott eszembe jutott. Nos az öltet az volt, hogy mivel úgyis fel akarja újítani a teljes garzonlakást, a mostani miniatűr konyhafülkéből csináljunk egy zuhanyzót, vagy nyissuk egybe a szobával. A konyhát pedig rejtsük el egy szekrénybe, amit ha kell, akkor kinyit és használ, ha meg nem kell – mert általában nem kell – akkor pedig olyan, mintha a nappalibútor része lenne. Szerencsére örömmel vette “okoskodásomat”, és annyira megtetszett neki az ötlet, hogy meg is csináltatta velünk a rejtett konyháját. A konyhafülke falát kibontatta, a nappaliba pedig egy keleties hangulatú, illetve színvilágú bútort csináltunk neki, amely tartalmazza a rejtett konyhabútort, de becsukott állapotban nem hivalkodó, és nem konyha “kinézetű”.

Remélem hasznos volt Önnek a cikk! Amennyiben igen, megtisztelne, ha a következőt is elolvasná majd! Íratkozzon fel asztalos hírlevelemre, hogy mindig értesüljön az új irományaimról!

Baráti üdvözlettel:

Solymosi Zoltán – asztalos