A konyhabútor ergonómiája

Konyhabútor elrendezési formák, típusok
Arra, hogy mi is az ergonómia a konyhában, nagyon egyszerű a válasz, de igazából nem megérteni, hanem érezni kell az új konyhabútorunk használata során.
A konyhai ergonómia 3 fő része:

– Mosogatás
– Hűtés/tárolás
– Főzés

Konyhabútor elrendezési formák, típusok
Konyhabútor elrendezési formák, és a munka háromszöge

A hármat együtt szoktuk – mi asztalosok szakmailag – a “konyhai munka háromszögének” nevezni, mert ez a három fő tevékenység, amelyet a konyhában végzünk, tehát ezek alkotják a háromszöget. Annyit kell tudnunk új konyhabútor tervezésekor, hogy ezen pontoknál nagyon fontos kitétel, hogy ne legyenek túl messze egymástól, mind kényelmi, mind pedig biztonsági okokból.

Néhány további fontos dolog:

Ha például új konyhánkba mosogatógép beszerelését is tervezzük, ügyeljünk arra, hogy az ne legyen messze a mosogatótól, hiszen általában a mosogatógépbe pakolás előtt a mosogatóban áztatjuk, öblítjük az edényeket. Egy kis takarítástól megkímélhetjük magunkat, ha nem kell 6 méterrel odébb vinnünk a szennyes edényeket, míg elérünk a mosgatógépig.

Konyhabútor elrendezési formák, típusok
Mosogatógépet a mosogató közelébe!

A hőtőszekrény is szerencsésebb, ha a munkafelület közelében van elhelyezve, illetve a fűszerek a főzőlap/sütő közelében. Ezekkel a kis “okosságokkal” rengeteg energiát lehet főzés közben megspórolni. A nehezebb edényeket, vagy amelyeket sűrűn használunk a konyhában, érdemesebb könnyen elérhető helyre pakolni, a legpraktikusabb, ha több, mélyebb fiókot tervezünk konyhabútorunkba, hiszen azokból egyszerűen kiemelhető felülről az éppen szükséges edény, nem kell kipakolni a többi, előtte lévő edényt, mint pl. egy polcos szekrényből.

Konyhabútor elrendezési formák, típusok
Sok fiókot a konyhabútorba!

Nagyszerű megoldások a keresgélések elkerülésére a fiókba helyezhető szelektáló egységek. Ezeket többféle méretben és kivitelben lehet megvásárolni a konyhabútorhoz (vagy akár egyedi méretben legyártatni az asztalossal), mint például:

– evőeszközökhöz
– tányérokhoz
– lábasfedőkhöz
– stb.

Konyhabútor fiókba szelektáló
Szelektálók a fiókokba…

Ezekkel az apróságokkal válik igazán ergonómikussá egy pontosan, ésszerűen átgondolt, megtervezett konyhabútor. Amennyiben a konyhaelemek megtervezésével és pontos helyével kialakítottuk a konyhabútor pontos felépítését, jöhet a következő lépés, a konyhabútor színvilágának, frontjainak kiválasztása, vagyis a konyha dizájnjának kialakítása, összehangolása az elemek elrendezésével. Erről fogok írni a következő cikkemben…

Remélem hasznos volt Önnek a cikk! Amennyiben igen, megtisztelne, ha a következőt is elolvasná majd! Íratkozzon fel asztalos hírlevelemre, hogy mindig értesüljön az új irományaimról!

Baráti üdvözlettel:

Solymosi Zoltán – asztalos