A japán stílus

Az egyik legnyugodtabb, legrezignáltabb lakberendezési stílus Japánból származik. Megvalósítása nem nehéz, de nem tűri a félmegoldásokat. Ha olyan otthont szeretnél, ahol pihenni, meditálni, kikapcsolódni lehet, akkor a japán stílus valószínűleg megragadja a fantáziádat.

zen design, zen stílus, japán stílus

A stílus lényege a szépség, a praktikum és a hagyomány. És ha már a hagyománynál tartunk: a stílus kínai és koreai gyökerekre épül és a XIX. század végéig a japánokon kívül nem sokan tudták, hogy pontosan milyen lehet. A Tokuwaga család hatalomra jutása után ugyanis lezárták a kikötőket, így nemcsak az idegen kultúra rekedt kinn, de a japán is benn. Csupán a kikötők megnyitása után ismerkedhettünk meg ezzel a remek stílussal, mely jó néhány későbbi irányzatnak – így például a Bauhausnak, és a minimálnak is – az ihletője lett.

Letisztult formák, finom árnyalatok

zen design, zen stílus, japán stílus

Tulajdonképpen minden – a színek, a formák, a díszítés – nagyon egyszerű és jellegzetes. Világos fa, vagy kőpadló, sötét, alacsony bútorok – mert a japánok a föld közelében szeretnek aludni és étkezni -, fehér, törtfehér, de mindenképpen világos falak. Ha női hangulatú szobát szeretnél kialakítani, érdekes megoldás lehet például a halványrózsaszín, vagy a finom bambuszzöld árnyalat használata.

zen design, zen stílus, japán stílus

De nemtől függetlenül feldobhatod a tér színeit akár ezüstszürkével, hamvaszölddel, tompított krémszínekkel, vagy bézzsel is. A lényeg, hogy elsősorban a matt színeket és a kevésbé csillogó textúrákat használj. A természetes anyagokból épített bútorok tökéletes precizitással készülnek, ezekre is jellemző az egyszerű vonalvezetés és a letisztult forma. A kanapé nem csupa párna, az ablakban nem lóg függöny, helyette inkább egy falécekből álló redőny. A szobát nem színes, tarka képek és tárgyak díszítik, hanem a megfelelően kialakított hangulatos fény és a jellegzetes japán képzőművészet visszatérő motívumai: a lótuszvirág, a madár, a bambuszlevél a falon, a drapérián és a faliszőnyegeken.

zen design, zen stílus, japán stílus

Végezetül pedig még egy jó hír a japán stílus kedvelőinek: az osztatlan, nagy alapterületű lakásoktól kezdve a kisebb városi bérlakásokig bárhol könnyedén kialakítható.

[Femina.hu]