Környezetvédelem

Asztalosként és magánemberként is elkötelezett híve vagyok a környezetvédelemnek, a természetes anyagokból készülő “dolgoknak”, amelyek a lehető legcsekélyebb károsanyagkibocsájtó feldolgozási módon készülnek. A híradások mostanában nagyon sokat foglalkoznak a klímaváltozás (globális felmelegedés) témájával, így azt gondolom, hogy az átlagember képben van már ennek jelentésével minimálisan, ezért erről most ne fogok írni itt. Ezt a menüpontot, nem azért hoztam létre, hogy tudományos okoskodással teleírjam, hanem egyszerűen csak pár rövid mondatban szeretném megkérni Önt, hogy tegyen meg Ön is apró, ám nagyon fontos lépéseket a gyermekeink, unkokáink tiszta levegőjéért, élhető környezetéért.

Például az alábbiakkal nap, mint nap apró segítségére lehet a klímaváltozás elleni harcnak:

– Kapcsolja le a lámpát, ha feleslegesen ég (bárhol, nem csak otthon, akár orvosi rendelő, vagy pláza WC-jében is – ott mindig égnek a lámpák)!

– Áramtalanítsa készülékeit éjszakára, illetve hosszabb utazás előtt!

– Hosszabb piroslámpánál állva, állítsa le autója motorját (Higyje el nekem, be fog indulni újra, és nem, nem lesznek idegesek maga mögött, ha 2 másodperccel később indul el a zöld jelzésre!)! A klímaváltozás legfőbb okai között előkelő helyen szerepel a kipufogógáz-kibocsájtásunk mértéke.

– kevesebb vizet használjon (ne folyassa feleslegesen, nézze át vizesblokkjai tömítéseit otthonában, hogy nem csöpögnek-e, nyomógombos WC-t egy újabb nyomással meg is lehet állítani, így nem ürül ki a tartály, ha mi nem akarjuk, stb.)!

– Ne szemeteljen!

… és még sorolhatnám. Köszönöm, ha ebből csak egyre odafigyel ezután!

Amit én, mint asztalos megteszek a fent leírtakon kívül a környezetemért munkáim során:

– Oldószermentes lakkot használok (vízesbázisú lakkok)

– Oldószermentes pácot használok (vízesbázisú pácok)

– Környezetkímélő ragasztókat használok

– Újrahasznosítható zsákba gyüjtöm a faforgácsot, egyéb hulladékokat pedig szelektíven, amit szelektív hulladékgyüjtőhöz viszek

– Energiatakarékos fényforrásokat használok az asztalosműhelyemben, munkám végeztével pedig teljes áramtalanítást végzek.

– stb…

Baráti üdvözlettel: Solymosi Zoltán