Konyhabútor

DelSol.hu asztalos vállalja: egyedileg tervezett, személyreszabott kialakítású, különleges színvilágú, illetve szigetes konyhabútorok készítését, igény esetén 3D látványtervezéssel. Asztalos munkáinkra 1 év garanciát biztosítunk.


3 dimenziós, fotórealisztikus látványterv készítése!

A helyszíni felmérést követően, Ön választhat színmintáink, illetve katalógusaink segítségével az alábbiak közül:

– Kb. 200 fajta munkalap (extra kopásállóságú, olasz, kiváló minőségű munkalapok is vannak!)
– Vákuumfóliás MDF ajtófrontok, a klasszikustól a letisztult, minimál formavilágig, akár fényezett (festett) felülettel is, vagy tömörfából, pácolt felülettel, vagy natúr lakkozással
– Több száz fogantyú
Rengeteg féle ajtónyitási megoldás a BLUM vasalatok sgítségével, tolóajtó-rendszerek, alukeretes ajtók üveggel, stb.


Néhány elkészült asztalosmunka bemutatása:

Csokibükk – alabástrom konyhabútor (Referencia fotóknál megtalálja)

A konyhabútor készítésekor a megrendelő igényeihez igazodva, teljes BLUM vasalatrendszer került beépítésre, csapodásgátló pántokkal szerelt ajtók, illetve fékezős fióksínnel szerelt fiókok. A poharas, felfelényíló ajtóval ellátott szekrénynél BLUM AVENTOS HS ajtólift került beszerelésre. A praktikusabb tárolást elősegítendő, hogy a sarokelembe MAGIC CORNER került beépítésre, amely egy kiforduló fémrácsos szerkezet (az alábbi képen látható).

Magic corner konyhabútor sarokszekrényhez

Tovább...

Térelválasztó tolóajtók

Egyedi készítésű térelválasztó tolóajtóinkat és a pontos információkat ebben a témakörben megtalálja másik weboldalunkon! (kattintson a lenti képre!)

japantoloajtohu

 

Tovább...

A konyhabútor ergonómiája

Konyhabútor elrendezési formák, típusok
Arra, hogy mi is az ergonómia a konyhában, nagyon egyszerű a válasz, de igazából nem megérteni, hanem érezni kell az új konyhabútorunk használata során.
A konyhai ergonómia 3 fő része:

– Mosogatás
– Hűtés/tárolás
– Főzés

Konyhabútor elrendezési formák, típusok
Konyhabútor elrendezési formák, és a munka háromszöge

A hármat együtt szoktuk – mi asztalosok szakmailag – a “konyhai munka háromszögének” nevezni, mert ez a három fő tevékenység, amelyet a konyhában végzünk, tehát ezek alkotják a háromszöget. Annyit kell tudnunk új konyhabútor tervezésekor, hogy ezen pontoknál nagyon fontos kitétel, hogy ne legyenek túl messze egymástól, mind kényelmi, mind pedig biztonsági okokból.

Néhány további fontos dolog:

Ha például új konyhánkba mosogatógép beszerelését is tervezzük, ügyeljünk arra, hogy az ne legyen messze a mosogatótól, hiszen általában a mosogatógépbe pakolás előtt a mosogatóban áztatjuk, öblítjük az edényeket. Egy kis takarítástól megkímélhetjük magunkat, ha nem kell 6 méterrel odébb vinnünk a szennyes edényeket, míg elérünk a mosgatógépig.

Konyhabútor elrendezési formák, típusok
Mosogatógépet a mosogató közelébe!

A hőtőszekrény is szerencsésebb, ha a munkafelület közelében van elhelyezve, illetve a fűszerek a főzőlap/sütő közelében. Ezekkel a kis “okosságokkal” rengeteg energiát lehet főzés közben megspórolni. A nehezebb edényeket, vagy amelyeket sűrűn használunk a konyhában, érdemesebb könnyen elérhető helyre pakolni, a legpraktikusabb, ha több, mélyebb fiókot tervezünk konyhabútorunkba, hiszen azokból egyszerűen kiemelhető felülről az éppen szükséges edény, nem kell kipakolni a többi, előtte lévő edényt, mint pl. egy polcos szekrényből.

Konyhabútor elrendezési formák, típusok
Sok fiókot a konyhabútorba!

Nagyszerű megoldások a keresgélések elkerülésére a fiókba helyezhető szelektáló egységek. Ezeket többféle méretben és kivitelben lehet megvásárolni a konyhabútorhoz (vagy akár egyedi méretben legyártatni az asztalossal), mint például:

– evőeszközökhöz
– tányérokhoz
– lábasfedőkhöz
– stb.

Konyhabútor fiókba szelektáló
Szelektálók a fiókokba…

Ezekkel az apróságokkal válik igazán ergonómikussá egy pontosan, ésszerűen átgondolt, megtervezett konyhabútor. Amennyiben a konyhaelemek megtervezésével és pontos helyével kialakítottuk a konyhabútor pontos felépítését, jöhet a következő lépés, a konyhabútor színvilágának, frontjainak kiválasztása, vagyis a konyha dizájnjának kialakítása, összehangolása az elemek elrendezésével. Erről fogok írni a következő cikkemben…

Remélem hasznos volt Önnek a cikk! Amennyiben igen, megtisztelne, ha a következőt is elolvasná majd! Íratkozzon fel asztalos hírlevelemre, hogy mindig értesüljön az új irományaimról!

Baráti üdvözlettel:

Solymosi Zoltán – asztalos

Tovább...

Kis lakás – kis konyhabútor

Konyhabútorba építhető Dominó konyhagépek
A konyhabútor katalógusokban többnyire alig látni kisméretű konyhát. Legtöbbször hatalmas terekben elhelyezett konyhabútorok virítanak a csilli-villi prospektusokban, és sajnos ezen képek alapján nehéz elképzelni egy-egy típust egy kisebb lakás konyha helységében.

Egyedi, panellakásba tervezett konyhabútor
Íme egy tipikusan panellakásba tervezett konyhabútor :-)

A nagy konyhagyártók által kínált konyhabútoroknál sajnos nem mindig lehetséges a tökéletes, méretre pontosan passzoló konyhabútor megvásárlása, a hely maradéktalanul praktikus kihasználása. Többnyire szabvány méretekből lehetséges az elemek összeállítása, egyedi méretű konyhabútor elemek legyártatása szinte lehetetlen. Ilyenkor léphet színre az asztalos, akinek a konyhabútor legyártásánál, szinte csak a fantázia szabhat határt, és az egyedi méretű konyhaelemek sem jelentenek gondot. Asztalosműhelyünk kínálatában rengeteg fajtájú, színű bútorlapból, munkalapból, ajtófrontokból, különböző vasalatokból, egyéb extrákból, fogantyúkból választhat az ügyfél. Általában szélesebb választék jellemzi az asztalosnál választható alapanyagok skáláját, hiszen mi több gyártó alkatrészét is ajánljuk, többféle bútorlap gyártó céggel állunk kapcsolatban, ellenben egy nem egyedi konyhabútor gyárral, akinek csak a szerződött partner alapanyagai állnak rendelkezésére. Természetesen a bőség zavara sem túl jó az ügyfél számára, mert akkor félő, hogy nem tud majd dönteni. Ilyenkor jön jól az, ha az asztalost megáldotta a sors egy kis lakberendezői vénával, így a helyszíni felmérés során – a lakás többi részét, színvilágát, a helység adottságait figyelembe véve – nagyszerű ötletekkel tud előállni a konyhabútor praktikus kialakításával, a beépíthető konyhai extrákkal kapcsolatban. Ha Ön, mint ügyfél úgy érzi, hogy már az elején nem mondd az asztalosa butaságokat, és nem próbálja meg rábeszélni Önt olyan színekre, ami Önnek nem tetszik, akkor bátran javaslom, hogy hallgasson rá bizonyos dolgokban! Higyje el, látott már az asztalos jópár konyhabútort, járt már jópár lakásban, találkozott már számtalan igénnyel a konyha kialakításával kapcsolatban, tehát valószínű, hogy van tapasztalata ezügyben.

A kisebb lakásokba készülő konyháknál, szoktunk ajánlani például olyan praktikus kis megoldásokat, amelyekkel még több hely nyerhető a konyhában. Ilyen például a lábazatba épített fiók akár, amelynek segítségével a konyhaszekrény alatti részek is nagyszerű tárolóvá alakíthatók, vagy a sarokelemeket maximálisan kihasználó fémrácsos tárolórendszerek (Magic Corner).

Magic Corner Forgókosár sarokelembe Kamraszekrény

Élelmiszerek tárolására rendkívül hasznos megoldás lehet a kihúzható kamraszekrény, amely jól átlátható, és könnyen (kétirányból is) hozzáférhető, a hagyományos polcos elemekkel szemben nagyon kényelmesen, egyszerűen kiemelhető a nekünk épp szükséges alapanyag.

Ami a konyhagépeket illeti…


Dominó főzőlapok kis konyhákba

Szinte minden gyártónál megtalálhatóak a hagyományosnál kisebb méretű készülékek, pl. 60cm széles mosogatógép helyett 45cm széles, hűtőszekrény esetében pedig kapható pult alá építhető is, ami egy legénylakásba, vagy egy fiatal házaspárnak éppen megfelelő választás lehet. Így több hely maradhat a konyhában a valós munkavégzésre. Ezenkívül léteznek ún. konyhai “Dominó” főzőlapok, amelyek a normál 60cm szélesség helyett 30cm szélesek. Ezekből létezik rengeteg fajta, mint például a beépített fritu-sütő, vagy a WOK-lángos Dominó főzőlap. A mosogatótálcákra most ki sem térek, hiszen azokból is számtalan létezik, márkáját, anyagát, színét, méretét és árát tekintve.

És végül pár szó a rejtett konyhabútorról…

Asztalosműhelyünk nemrégiben olyan megbízást kapott egy egyedülálló fiatalembertől, hogy a mini garzonjába találjunk ki neki valami jópofa konyhát, de nem szeretne a valóban szó szerint kicsi lakásból még több helyet elveszíteni. Természetesen nem turkálok senki zsebében, nem tudhatom, hogy ki mennyi pénzt szán a lakása átalakítására, de nem tudtam megállni, hogy ne tegyem szóvá neki az első épkézláb ötletemet, ami akkor és ott eszembe jutott. Nos az öltet az volt, hogy mivel úgyis fel akarja újítani a teljes garzonlakást, a mostani miniatűr konyhafülkéből csináljunk egy zuhanyzót, vagy nyissuk egybe a szobával. A konyhát pedig rejtsük el egy szekrénybe, amit ha kell, akkor kinyit és használ, ha meg nem kell – mert általában nem kell – akkor pedig olyan, mintha a nappalibútor része lenne. Szerencsére örömmel vette “okoskodásomat”, és annyira megtetszett neki az ötlet, hogy meg is csináltatta velünk a rejtett konyháját. A konyhafülke falát kibontatta, a nappaliba pedig egy keleties hangulatú, illetve színvilágú bútort csináltunk neki, amely tartalmazza a rejtett konyhabútort, de becsukott állapotban nem hivalkodó, és nem konyha “kinézetű”.

Remélem hasznos volt Önnek a cikk! Amennyiben igen, megtisztelne, ha a következőt is elolvasná majd! Íratkozzon fel asztalos hírlevelemre, hogy mindig értesüljön az új irományaimról!

Baráti üdvözlettel:

Solymosi Zoltán – asztalos

Tovább...